19 veebruar 2016

"Riigiametid kukkusid seoses Alaveskiga õigustama ehkbla-bla-bla ......"

12688287_1572443953076432_1585092285441529194_nVõrumaa veterinaarkeskuse peaspetsialist Elle Horn huntide tapmisest tänases Postimehes: "Huntide eutaneerimine tuli VTA-le üllatusena, sest ettekirjutustes tehti märkus aedikute parandamise ja tarastuse tugevdamise kohta. Horni sõnul läks loomapargi omanike pahameel ettekirjutuse tegija peale, kes peab hoolitsema selle eest, et kaitstud oleks nii hundid kui ka pargi külastajad. «Magamapanemise otsuse võttis ta ise vastu - mitte üheski kontrollaktis ega keskkonnaameti paikvaatluse protokollis ei ole sõnagi loomade eutaneerimisest» sõnab Horn.

----------------------------------------------------------
Kuuldused, nagu ähvardaks karusid eutaneerimine, ei vasta Horni sõnul tõele. «Ei ole üheski aktis kirjas, et nõuame eutaneerimist. Kõik ettekirjutused on tehtud aedikute tugevdamiseks,» selgitab Horn, lisades veelkord, et VTA ei käsi loomi magama panna. «Selle otsuse peab ta ise vastu võtma,» täpsustab Horn, viidates, et loomapargis elanud huntide magamapanemise otsuse võttis vastu loomapargi omanik.
-----------------------------------------------------------
Väljavõte paikvaatluse protokollist 9.12.2014: "Üle tuleb vaadata loomaaia loa nr nr 1-4.1/12/332 tingimused, mille alusel võib hetkel pidada loomapargis kuni 10 hunti koos sama aasta järglastega. Sellel kevadel sündinud kutsikad tuleks ära anda teistesse loomaparkidesse. Kui hundikutsikaid ei ole võimalik ära anda, siis tuleb nad HUKATA (teostada EUTANAASIA), kuna vastasel juhul ei ole olemasolevas hundikarjas tulevikus võimalik ära hoida konflikte, mis võivad lõppeda huntide hukkumise või põgenemisega loomapargist. Keskkonnaameti hinnangul on edaspidi mõistlik loomapargis pidada kahte hunti, kelle puhul oleks välistatud nende omavaheline sigimine. Kõige ohutum on koos pidada isa- ja steriliseeritud emahunti. Igal juhul tuleks välistada olukord, kus koos peetakse kahte emahunti, kuna sel juhul võivad loomade vahel tekkida tõsised konfliktid.
Loomapargis elavad kolm karupoega tuleks kiiremas korras ära anda teistesse loomaaedadesse/loomaparkidesse.
-------------------------------------------------------------
Homme teeb loomakaitse liit ametliku vastulause sellele riigiametnike hämale.