25 veebruar 2023

Hetlin

"Issand kui hea meel sind siin näha on,"
ütles Hetlin kui trehvasime. Oli tõesti hea ja võõrsil tunnetad seda kohe eriti. Sõprade värk. Saime kenasti juba ka Kanal 2 päevil läbi, aga elud läksid nii, et pärast sellest töökohast lahkumist pole näinudki.

Kui kodus ei näe, siis tuleb kokku saada kasvõi mandri teises servas. Tuleb välja, et ta elab üsna lähedal sellele kohale, kus isegi peatun. Üllatusega kuulsin, et tegemist pole üldse merelahega nagu arvasin vaid jõega! Eestis on iga vaevu nirisev ojake jõgi, aga siinne sild on ikkagi 16 kilti pikk, mis üle läheb - sestap segamini ajada oli imelihtne. Ta on ikka täitsa ära aklimatiseerunud siin.

"Mul on lausa valus vaadata su plätudes paljaid varbaid ja lühikesi pükse! See talv on siin ikka väga külm. Öösel oli lausa 8 kraadi ainult!"

Mnjah, selge pilt miks kohalikud silmi pööritavad ja ärikad juba kaugelt viipavad ning narkot pakkuma tulevad. Käisime pargis jalutamas ja lapsed said mängida. Nõpsi võtsin kaasa, aga Ruts jäi masinat valvama, sest kahe "hulluga" koos on ikka väga ränk hakkama saada. 
Lõpuks sättisime minekule. Kohtumisrõõmust elevelil unustasin mobla pargipingile.

"Nüüd on pekkis! Kuigi mul on teine mobla ja juba kohalik number ka, aga kodused ei saaks ikka kätte, sest pole seda veel jaganud. Lisaks pangakaardid kõik telefonis. Jama kui palju," ennustasin juba kurja.

Jooksin parki. Jummel küll ja kopsud tulid kõrvadest välja, sest sellist liigutust pole juba aastaid teinud. Rahvast oli parki juurde tulnud, aga see pink, kus istusin, oli tühi. Ainult telefon lebas seal ja helises, sest Hetlin kõllas, et kuuleksin kui on äkitselt taskust kuskil mujal välja kukkunud.

Vabandasin kohalikele, et unustasin ja aparaat ikka täitsa minu oma, ise näost sinine. Ainult naersid ja ütlesid, et valvasid. Ausad inimesed ja keegi kavatsenudki seda pihta panna.

Hetlin ütles, et sellised nad ongi. Emana märkis ta, et lastest hoolitakse Portugalis päriselt ja neid peetakse väga tähtsaks. Kodused sõnameistrid, kes lastega tegelevad või nende käekäigu pärast vastutavad võiksid õppust võtta ja sõnadelt tegudele minna!

Lõpuks saatsin nad koduukseni, sest tittedel kiskus juba silma looja. Veider, aga olen sellest majakesest sada korda mööda sõitnud ja isegi pilti teinud. Hetlini pere elab sama hotelli kõrval, kuhu Madonna põgenes kui Trump presidendiks valiti.

Kui Hetlin Lissaboni kolis, tõmbas Madonna sealtki koheselt lesta - memmeke ei talunud konkurentsi. Ei siin muud olla saa. Eile oli Hetlini juures eestlaste pidu ja vabariigi sünnipäeva tähistamine. Meie lipp siiani rõdul lehvimas.

"Ei teadnud, et sa Lissabonis oled. Kahju, oleksid võinud ka tulla, tore oli,"
avaldas ta kahetsust.

"Alles õhtu hilja jõudsin, aga pole siin kahetseda miskit ja teeme uue ning veel vägevama peo - nüüd tee ju selge."