12 juuli 2021

"Noor kiisu vajab Sinu abi!"

Artikli pealkiri ja esimesed laused peavad olema ülevõlli karjatused ja traagikast tiinned. Siis loetakse, olgu seal tõde või mitte, aga lugeja tähelepanu tuleb pälvida. Lihtne reegel, mis pahatihti õlgu kehitama paneb kui sisu üsna igav ja täiesti tavapärane on.

Ma eksin sedapuhku kõikide ajakirjanduslike nippide vastu ja alustan hoopis vabandamisest. Ärge pange pahaks, et jälle tüütan ja abi otsin. Püüan seda suisel aal võimalikult vähe teha. Tean, et rämedalt närvidele käib kui jalutad metsas või lebotad mere ääres ning mingi hädakisa rikub puhkust ja idülli. Vähemalt mul on küll siiber kui mobla muudkui heliseb ja selle hädaoru serva nii kaugele nihutab, et otsa pole näha.

Paraku valikut pole, sest see noor kiisuke vajab abi. Sestap riskin teie meelepahaga ja palun õlle, kokteili või jäätise ostmata jätta. Asi nimelt selles, et suvel annetusi väga ei tule. Normaalne ja inimestel on muud, palju helgemad mõtted meelel. Paraku on just suvel hullumaja, sest metsloomade ja -lindude hordid nõuavad oma. Meie kontoseis on kenakesti miinuses ja ei tihanud veel opi aega kinni panna, sest ega saa ju arstidele ka külmarvet teha. Eks ole?


Sestap proovin vähemalt kolmandiku ravi maksumusest kokku koguda enne kui annan jah-sõna selle kassikese operatsiooniks ja pealinna toimetamiseks. Leiti ta eile Valga linnast "Andrese" bussipeatusest koos oma rippuva käpaga. Omanik pole tänaseni välja ilmunud.

Kohalik loomaarst dr. Jaan Luht tuvastas vigastuse ja pani valuravi peale. Ses mõttes pole tal häda. Loomade Kiirabikliiniku ortopeed dr. Valdeko Paavel vaatas saadetud röntgenülesvõtted üle ja kuulutas vigastuse parandatavaks:

"8 juhul 10-st saab tagasi panna narkoosis ilma suurema opita. Mõni vajab suuremat lõikust. Vahe on siis umbes kas 150 või ca 750 eurot. Kas surun su kiisu graafikusse kuskile vahele? Meil on päris tihe muidu."

"Ära veel pane aega kinni, sest raha pole ja tuleb kallim operatsioon, sest ei jää pidama ja tuleb uuesti liigesest välja. Juba proovitud ning seal on vähe rohkem mässamist ja peenemat näputööd vaja!"

"Anna siis teada, aga ärge vigastust väga hapuks laske!"

Vat sihukesed lood ja nüüd on kõik kaardid laual. Ei-ei, üks kaart on veel avamata ja hoiukodu vajame Tallinnas ka, sest olemasolevad on pilgeni täis. Oleks ilmatuma äge kui raatsite ja viitsite ka selle kassihakatise jalule aidata. Tänud juba ette!

Loomapäästegrupp MTÜ
EE437700771003183318
Valga kassikese käparavi
9001313 (5.-) 
9001414 (10.-) 
9002323 (25.-)