18 märts 2023

Kas vaikusest ja looduse ilust võib saada kõrini?

Ikka saab. Vähemalt minul küll saab mingi aja tagant kõrini. Siis on vaja siva inimeste, tossu ja lärmi sisse tagasi. Põikasime Valenciasse, et kõike oma silmaga näha. See oli ikka karm andmine, kuigi ainult sõitsime ja kordagi ei peatunud. Pole veel sotti sellest tavast saanud, aga küll ma välja uurin. Nii palju juba googeldasin, et Fallas Festival Valencia on hiidvana traditsioon, mis ka UNESCO listis kenakesti kirjas. Wikipedia ütleb nii:

"Fallas on traditsiooniline pidu, mida peetakse igal aastal Hispaanias Valencia linnas Püha Josephi mälestamiseks. Viis põhilist päeva tähistatakse 15.–19. märtsini, samas kui Mascletà, paugutite lõhkamise ja ilutulestiku pürotehniline vaatemäng toimub iga päev."

No ei meeldi see paugutamine, aga võõral maal pole minu asi mögiseda ja süüd mõista.
Ruudi šokis pelgalt sellestki ja peidab end külmkapi taha nagu puuslik. Vaene loom. Nõpsikul täiega savi ja hängib õues ringi.

Mägedes läks hommikul pilve ja vähe jahedaks ka, vaid 12 kraadi. Lõunarannikul saab selle numbri kahega korrutada. Vahe kilomeetrites ehk 60 ja kõrgus merepinnast 900.

Tuli mere järele igatsus peale. Panime endid Valenciast ca kümne kildi kaugusele - siin peaks Ruts rahu saama, kuigi ka rannas tehti kaks korda tongipauku. Jõmpsikad. 

Massalfasar on vist koha nimi, aga oleme ka keskusest igaks juhuks ca kolme kildi kaugusel, kuigi seal ei tehtud ühtki pauku. Jääme ehk mõneks päevaks, sest Valenciat tahaks ju põhjalikumalt näha küll.

Oli ka armas kogemus. Inimesed istusid välikohvikus, koerad paaril kaasas, kui märkasid meid mööda sõitmas - Nõps kõrvalistmel tähtsa näoga teed juhatamas, Ruts selja taga lauale toetudes üle mu õla õue passimas.

Neljast lauast aeti pöidlad püsti ja tehti pilte. Siin selline komme ja pöial on kohe taeva poole kui miskit meeldib. Nõpsik on jätkuvalt naiste lemmik ja üks väga armas, aga nõmedalt noor neiu palus luba, et temaga Requena linnas selfie teha. Küllap see ringleb juba netiavarustes.

Endast ka. Huule peal on maailma suurim herpes, mis levib juba ka ninale. Vähemalt tundub. Ilmselt pean Toledosse tagasi sõitma ja senjoriitaga tõsise jutu maha pidama. Teile aga õpetuseks - kondoom ei käi pelgalt vaid tilli otsa ja selle peaks ka pähe tõmbama kui võhivõõraga on plaanis suudlema hakata.