15 märts 2020

"Kas kasse püütakse juba püünisraudadega?"

Merlyn Metssoon koos elukaaslasega märkas täna hommikupoole Vasalemma lähistel Viigandi bussipeatuses kiisut, kes hakkas sõiduteed ületama. Noored võtsid kiiruse maha, et mitte otsa sõita kuid siis märkasid midagi jubedat:

"Appi! Tal on ju püünisraud esimese käpa küljes!"

Auto peeti kinni ja kass tuli lausa ise abi paluma. Noored algselt ei julgenud raudu lahti kangutada, sest kartsid rohkem viga teha. Lõpuks vaene loom siiski püünisest päästeti. Pea momentaalselt kiisu rahunes ja istus vagusi süles. Loom oli tänulik!

Merlyn võttis ühendust Loomapäästegrupi lühinumbril 1414 ja meie Lääne-Harju piirkonnajuht Tanel Veskimäe kimas kohale. Kassike anti üle Keilas "Rõõmu kaubamaja" juures ja edasine tee viis koheselt "Loomade Kiirabi Kliinikusse".
















Pahatihti löövad taolised rauad luu puruks nagu niuhti. Sel kassil aga vedas täiega ja tundub, et pääses kergemalt. Loom oli aga näljane ja janus küll. Ka puuke ja igasugu parasiite oli ta kasukas äärest ääreni täis. Välimuse järgi tundub, et väga kaua ta vist kinni siiski polnud. Tavaliselt on meie poolt leitud loomad väga nõrkenud olnud.

Jooksvalt saabunud info kohaselt on see juba teine kiisu, keda taolisel viisil kinni seal kandis püüda on proovitud. Raudadega loomade püüdmiseks on kindlad reeglid, mida antud juhul täidetud pole. 

Ma pole küll salaküti või jahimehe leidmises kindel, aga igatahes edastame nende kahe kassiga seotud teabe ja püünisrauad Keskkonnainspektsioonile menetlemiseks. Nende asi välja selgitada.

Koos Loomapäästegrupiga läks sündmuskohale ka Kelli Samberk MTÜ-st "Pesaleidja" ja selle ühingu missiooniks ongi just kiisude eest hoolitsemine. Loom sai esmaabi, "Pesaleidja" võttis kliiniku arve enda kanda. Meile anti teada juba ka võimalikust omanikust ning pärast ettenähtud protseduuride tegemist saab kiisu kodusele ravile.

Loomapäästegrupp tänab Merlyn Metsoont ja tema elukaaslast. Loomulikult täname ka meie head sõpra ja koostööpartnerit Kelli Samberki ja "Pesaleidjat".

Kui sa tead, kes Vasalemma kandis või mujalgi Maarjamaal ebaseaduslikult püünisraudadega loomi  püüab, siis anna sellest meile kindlasti teada 1414 või help@animalrescue.ee