17 veebruar 2020

"Õpetlik lugu! Inimestele kahjunõudeid esitanud koeraomanik sai ise veel suurema nõude kaela!"

Hiljuti sai Loomapäästegrupi piirkonnajuht kahjunõude, sest kajastas ühe kurja koera lugu, kelle omanik on pehmelt öeldes hoolimatu. Lõpeks meie hoole all olev koer "varastati" taluhoovist ja hakkasime tema saatuse kohta läbi Facebooki infot otsima.

Asjade sellise käiguga polnud rahul loomaomanik, kes nii meile kui kõikidele kommenteerijatele juristi vahendusel kahjunõudeid esitama hakkas. Minuni jõudiski asi esmalt just tänu kommenteerijatele, kes esimese hooga ära ehmatasid ja abi otsima hakkasid.

Nõu ma andsin, aga nende eest seismine pole meie esmane ülesanne. Enda vabatahtlike eest võitleme aga küll. Peaasi, et nad ise midagi väga valesti ei tee. Sel juhul aidata ei saa, aga see ei tähenda, et pea liiva alla peidame ja aru ei anna.


Toon veidi teistsuguse näite, mis peaks seda lugu kenasti illustreerima. Kujutame ette, et keegi kodanik Valner hakkas päise päeva ajal keset kõnniteed sitale. Inimesed kirjutavad sellest Facebookis ja mõistagi tunneb see Valner piinlikkust ning hakkab kõiki kahjunõuetega pommitama. 

Kui mõni fotosid ka tegi, siis lisab häiritud Valner kahjunõude ka nende eest, sest luba pole ju pildistamiseks küsitud! Kas taolisest asjast võib üldse rääkida? Muidugi võib ja hiljem peab Valner perearstile konjaki viima, et viimane "sitakoti" päästmiseks vähemalt mittetöötava sulgurlihase või ootamatu kõhulahtisuse kohta mingigi tõendi välja kirjutaks.

Pole saladus, et Loomapäästegrupi esindaja tsiviil- ja haldusasjades ning kaitsja väärteo- ja kriminaalasjades on Lindebergi advokaadibüroo, kus töötavad väga pädevad juristid

Vandeadvokaat Keijo Lindeberg süvenes teemasse ja hoopis hooletu koeraomanik sai igati põhjendatud vastunõude. Mehe nõutud summad küündisid viiesajast pooleteist tuhandeni kui õieti mäletan. Me küsime rohkem, läbi kohtu kohe palju rohkem kui mees muidu nõus pole ja seejuures täiesti seaduslikult.  Hea, et meelde tuli - koeratoit, kütus, hoidmine ning piirkonnajuhi ravikulud tuleks kah otsa ju veel keevitada!

Antud juhul läheme ilmselt ka kohtuni välja, et see raha temalt reaalselt kätte saada. Kasvõi koera pärast juba - see lugu pole veel kaugeltki läbi. Algselt väga sõbralik kutsa muutus ajapikku tigedaks ja on nüüd taas kellegi juures hoiul. Inimesed teda kardavad ja on püstihädas. Vähemalt nädal tagasi oli veel nii. Seesamune hirm pole laest võetud, sest ka meie inime sai hammustada ja oli seetõttu jupp aega rivist väljas.

Kui aeg küps, siis kirjutan teile head loomasõbrad antud lugu üksiasjalikult koos nimede ja kohamäärustega ning selgitan kuidas taolistes olukordades käituma peaksite. Nii öelda õpiku materjal ja käitumisjuhis. Seniks aga mõelge ikka, mida avalikku ruumi kirjutate, sest sõna võib ju vaba olla, aga seda teatud piirini. Mõned sõnad pole tänapäeval muidugist vabad enam ka, aga need pole selle looga kuidagi seotud. Päris kindlasti ei pea te aga alluma loomapiinajate ja teiste taoliste tegelaste diktaadile kuid alati rahunege maha enne kui hakkate sõnu suure vihaga ritta sättima. 


Soovitus ka "solvujatele" ja teistele taolistele tegelastele - julged teha, siis julge ka tunnistada ning paranda olukord. Ära ürita laest võetud "moraalse kahjuga" pappi teenima hakata. Kui bumerang juba õhus on, võib see sulle endale räige kolakaga pika pead tagasi lennata!