11 november 2016

"Koogi küla kurepojad jäävad talveks loomakaitse liidu hoole alla!"

„Lumi tuli maha ja valgeks läks maa,
kolm väikest kurepoega nüüd välja ei saa.
Nad istuvad laudas, mis teha, on talv
ja paljajalu käia on lume peal halb.“

Täpselt nii ongi ja Koogi küla kurgedel tuleb nüüd pikad kuud mitte küll laudas, aga igati vinks-vonks kuuris passida küll. Üleeile sai nad minema toimetatud ja suurimad tänud Anneli Normale, kes hoolis ja nende eest senini hoolitses.
Laias laastus läks nende kinni püüdmine ja karpidesse toppimine üsna ladusalt. Päris vabatahtlikult nad mõistagi sinna ei läinud ja ega ma ka mingi kurepüüdmisspetsialist ole. Natuke sai ikka madistatud, aga hästi ettevaatlikult, et tiibadele ja jalgadele viga ei teeks.

Esimene kurehakatis oli eriti väge täis ja see äsas ikka paar korda mulle nokaga ka. Aga asi nägi välja umbes nii – püüdsin kinni, fikseerisin tiivad, toppisin jalad karpi, panin rätiku pähe ning siis mõne aja pärast ta juba ise vabatahtlikult end istukile laskiski. 

Üksi oli seda muidugi jube jama teha, aga õnneks oli Katrin kaasas ning järgmisele kahele kurele räti pähe panemine oli juba tema töö. Ta tripis ka karbid kinni. Kniks ja kraaps ning tänud ka keskkonnaameti Tiit Koidule, kes mulle vastavad „linnukarbid“ andis.

Autos nad küll veidi märatsesid, aga laias laastus talusid transporti hästi. Uude koju jõudes lasime nad ettevaatlikult kuuris lahti ja esimese hooga jäid nad põrandale lamama.

„Ai kurja küll – äkki tegin siiski liiga?“

Ei teinud ühti vaid sundasendis olnud jalakesed ei tahtnud lihtsalt esimesed paar minutit kanda. Veidike abistasin neid ülestõusmisel, aga peagi seisid kõik kolm kenasti püsti ning uudistasid oma uut kodu. Loodetavasti jäävad rahule ja elavad neis oludes selle talve üle. No parem ikka kui hanges nälja ja külma kätte surra. Eks ole?

Plaan on kevadel nad kodukohta tagasi viia ja seal vabadusse lasta - loodetavasti järgmisel aastal on nad juba võimelised ka egiptimaale lapsi viima lendama. Tänud ja sügav kummardus kõigile asjaosalistele ja eriti inimesele, kes nende eest nüüd järgmised pool aastakest hoolitseb.