28 veebruar 2016

"Kas uued liiklusmärgid on kehtestatud või kuidas teie sellest arusaate?"

12747953_1578029915851169_4574325561524219512_oKäisime Miaga Männiku vahel nostalgitsemas ja tuuseldasime niisama ringi. Korraga märkasime Kraavi uulitsa lasteaia ees aga uudset liiklusmärki. Seaduskuulekate tegelastena tardusime paigale ja edasi ei julenud astuda mitte üks millimeeter! Mida see märk siis tähendama peaks? Oleks ta veel nö „näoga“ lasteaia poole, siis võiks ehk aru saada nii, et ära koeraga sisene. Aga sedasi paralleelselt aedikuga? Tont seda teab, mida sellega silmas peeti? Sügasin kukalt ja üritasin meenutada, aga liikluseeskirjades nüüd küll seda märki üles tähendatud pole. Järelikult omalooming, aga mida lasteaiarahvas ikkagi keelata tahab? Võimalusi on palju. Näiteks ei soovi nad äkki, et koertega sealt majast mööda minnakse! Või tohi hoopis vasakult paremale poole üle tee koos koeraga minna? Või tohi koos koeraga üle aia ronida? Ehk taheti ainult taksi- või siiski kõigi väikeste koerte liikumine ää keelata?. „Pagana koeravihkajad!“, kiristan hambaid. Kuidas ma nüüd siis käituma peaks? Kas tellin takso, et see 30 meetrine teelõik läbida või tuleks teisele poole teed minna ja siis juba seal edasi jalutada?




Mia on aga pahatihti veidi teravama taibuga kui ma ise ja talle märgi tõlgendamine raskusi ei tekitanud. Ja nii ta teataski, et selles madalas majakeses elavad tegelikult väga suured koerasõbrad ja nad ei salli silmaotsaski, et vaesed kutsad peavad rihma otsas jalutama. Kuna aga mingi tobe koerte õigusi mutta talluv linnvalitsusemäärus ei lubavat kutsadel vabalt ringi joosta, siis pean ma vähemalt sellest kinnistust möödudes, ta sülle võtma. Nii ma ka tegin. „Vat kui lihtne ja kaks pead on ikka kaks pead!“, mõtlesin Miat sülle haarates.

Samas jällegi on ju veel palju asju, mida lasteaia territooriumil teha ei tohiks ja ma leian, et ka need keelavad märgid peaksid kiiremas korras üleval olema! Võtame kasvõi joomise-suitsetamise või laste mängumajakeses seksimise keelamise – vastavaid märke täna veel pole ja järelikult tohib kõiki neid tegevusi seal teha. Võib-olla saan ka kõigest valesti aru, aga samas küsimus suurele ringile: „Kuidas Teie sellest „liiklusmärgist“ aru saate?