22 aprill 2023

Château de Versailles

Eile hommikul vaid 2 kraadi sooja ja pilves. Ma kohe Päikesekuninga juurde, et kas ta on haigeks jäänud, et nii sant ilm on? Versailles selgus aga, et tüüp on aegu tagasi maha koksatud. 

Mis aga kõige hullem, siis ta naine tapeti ka ära. Tühja see kunn, aga naisest on küll kahju. Olla ilus ja omamoodi olnud.

Rahvas teda ei sallinud, aga ajaloolise tõe huvides pean mainima, et paljud käitumised ja ütelused, mis omistati Marie Antoinettele, pole kunagi aset leidnud vaid need lisati peale tema hukkamist, et naist võimalikult vastikuna näidata.

Näiteks lause nälgivatele talupoegadele, et kui leiba ei jätku, las siis söövad kooki, ei pärine raudselt temalt. Selles on ajaloolased veendunud.

Oli ajaloolis kultuur-harmooniline spordipäev, mille käigus vantsisin maha 11 kilomeetrit. Sedapuhku võtsin rahus aega ja vaatasin üle iga aianurgakese. Väga kosutav oli istuda samal pingil, millel kunagi ehk ka kuningapaar kudrutas ja kuulata lihtsalt linnulaulu.

Täna näen esimest korda üle kahe kuu korralikku vihma. Ilm on tõeliselt sant ja alates Andorrast olen kandnud pikki teksaseid ja kingi. Täna tuleb jope ka selga ajada. Väga hea, sest nüüd on põhjus ka lossi sisemus korralikult läbi kammida.