25 oktoober 2022

"Õpin jälle kõndima"

Sõna-sõnalt seda võtta ei tasu, aga kaude on jutt jummalast tõsi. Päris koomiline oli lugeda Google raporteid: "Selles kuus liikusite 10417 km, sellest jalgsi 1,34" Molutamisel oli ka põhjus. Mäletate, et olin borrelioosiga kimpus ja võhm kadus täitsa ää. Lisaks tekkis liigestesse ja alaselga sihuke valu, et isegi pelleris käimine oli sulaselge katsumus ja eneseületus.

Kogu elu kõvasti trenni teinud ja väga-väga palju liikunud kuid nüüd ühtäkki justkui jalutu. Rämedalt närvi ajas. Vähemalt sisemiselt. Vaatsin teinekord Stromkal jooksjaid ja tõdesin, et selliseid liigutusi ma vast enam teha ei saagi. Jälle ajas närvi!

Naised, keda iseloomustab tiitel "eks," aga siiski mingil vähesel määral mu elus figureerivad, olid lausa mures ja kupatasid arstile - jään veel ratastooli kui miskit ette ei võta.

Käisin ja katsuti mind läbi. Kondi-selfisid tehti ka - kulunud, aga mitte nii palju, et vahetama peaks. Selgroos vististi ei annagi väga midagi vahetada? Polnud neist tolku miskit kui valuvaigisti pakkumine välja arvata. Neist ma loobusin. Pakuti, et äkki 7-8 aastaga läeb üle, aga võib ka kogu eluks jääda. Nõme ja mõtlesin juba, et võtan emalt postuumselt vanemlikud õigused ära, et ta kunagi mind sportima õhutas.

Nii ma istusin ja kogusin rasva kuniks kolme aastaga sai sajast kilost sada kakskümmend neli. Suurem mass tegi liikumise ju veel raskemaks. Loogiline.


Aga nüüd kuuke tagasi tundus, et valu annab justkui järele. Ega ma mallanud oodata ja kohe kupatasin Stomkalt Roccasse ja tagasi. Vaimustav kogemus. Ühtekokku tegin kümne kildise ringi ja häda polnud nagu midagi. Tundus absoluutselt uskumatu, et ma JALUTAN taas.

Esimene kord oli vasika vaimustus ja ei mingeid probleeme. Järgnevad päevad aga puhas Kolgata tee - lihased lausa kärbunud vist ja jalad olid kui puust. Süda ja kopsud ei osanud samuti kiirematest liigutustest esialgu miskit arvata.

Nüüd on kuu aega vantsimist edukalt möödas ja organismus kohaneb, kuigi rinnus on vahest kerge valu. Küllap südamele ei anna asu, et miks ta nii kiirelt ühtäkki rapsima peab. Küll ma piiri pean ja üle ei pinguta. Tasa ja targu ning sellest sain juba aastaid tagasi aru kui endast noorema mehe trennist infarktiga EMO-sse toimetasin. Ellu jäi! Jeee!

Paari nädalaga kadus kerest kaheksa kilo. Nüüd tuli aga üks tagasi ja saja kaheksateistkümnest enam allapoole ei taha kerida. Küll ta kukub, sest pikas plaanis võiksin taas üheksakümmend kaaluda alles mõne aasta pärast.

Isegi toitumist sätin korda ja oma suurimast sõbrast piimast loobusin. Uskumatu, sest senini oli ta lahutamatu kaaslane mu söögikordade juures. Kui Rootsis kunagi asjatasin, siis kutsuti mind lausa "milkmaniks", sest minu pärast pidi türklane iga päev eraldi liitri piima tellima. Lugesin hiljuti üht teadusartiklit ja polevat see piim nii kasulik ühti kui mulle kogu elu räägitud on. Lisaks on lehmast ja vasikast ka kahju. Saab hakkama küll ja õhtul lükkan puuvilju näost sisse kui kõht streikima lubab hakata.

Hakkasin üldse kole tervislikuks. Nagu lubasin, siis oktoobris ei joo, aga sellega väike jama. Ja nimelt kui ma taas kümme või rohkem aastat ei joo, siis 67-selt olen raudselt juba impotent ning, mis rõõmu siis enam trimpamisest on! Lisaks ega see täiskarsklus vist täitsa õige asi ka ole kui meenutan oma eelnevaid aastakümneid kui tilkagi ei võtnud. Ühesõnaga, siin alles tuleb viina viskamise asjus kujundada üks igati kaine seisukoht. 

Suitsuga panin ka piiri ja tõmbasin aint täis- ja pooltundidel, aga tunnistan kohe üles, et vajusin täiega läbi ja üle mõne päeva see pull ei kestnud. Ei tulnud sellest välja miskit. Vanasti kimusin ka seksi ajal ja kui kohtate mõnda ühesilmselt naist, siis tõenäoliselt on ta minuga maganud. Enam voodis ei tõmba. Asi seegi ja naiskad ning silmaarstid rohkem pabistama ei pea!


Ruudi ja Nõps pole enam koerad vaid mu liikumistreenerid. Ruts oma vedamisega teeb isegi kasu, sest hoiab tempot ja päevas läbime paar korda nii kolm-neli-viis kilti. Vahest rohkemgi. Sõltub tujust.

Nõpsi, va vanamemmega on ring kilomeeter, poolteist pikk. See sõltub juba tema tujust ja tervisest. Ta täitsa jonksus muidu, aga samm kisub kohati juba tõntsimaks. Vanust ju ka turjal juba üksjagu ja sellega peab arvestama.

Igatahes Samsungi health'i andmetel oleme sigatublid ja nii palju liigub vaid kuus protsenti seda äppi kasutavatest inimestest. Algus oli raske, aga hakkame saame kui end veidi tagant sundida. Ükspäev oli seljas sihuke valu, et arvasin, et nüüd jäin küll küürakaks.
Oluline on aga positiivne mõtlemine ning küürakatel on väga suur eelis - nimelt seksi ajal pole vaja palju rabeleda ja piisab sellest kui partner sulle otsa ette vajutab ja annadki alt üles nagu pubekas. Eks ole?

Igatahes olen õnnelik, et jälle liikuma pääsen. Kummardada ja kükitada veel ei saa, aga hakkab juba looma, kuigi loomade järele ma veel nii pea joosta ei suuda. Koerad on ka rahul, sest koosoldud aeg ja üheskoos läbitud teed rõõmustavad neidki.

PS! Kui mind kuskil Stromkal või Hiiu metsa vahel selg kõveras kägaras näete, siis ärge kiirabi küll kutsuge. Naised võiksid mind hoopis seksuaalselt ära kasutada kui neile see "küüraka-jutt" meelde jäi. Luban pühalikult, et ohvrina lehte ja pollarisse nutetud silmadega kituma ei lähe ja elan selle "häbiga" kuni oma päevade lõpuni suures vaikimises.