28 detsember 2017

"Jõulusaluudi eest pani neliteist koera pagema!"

Mõnedel aastavahetustel või paar päeva pärast seda olen käinud ikka koeri teedelt ja isegi raudteelt ära ajamas. Raudteelugu juhtus oma viis aastat tagasi Laagris, aga seda, mis praegu toimub, pole mu kümne "avaliku loomakaitsja" aasta jooksul varem küll juhtunud. 

Jummalast tõsilugu, aga küllap uus traditsioon otse kiriku ees pärast Jõulupalvust saluuti lasta muutub aina popimaks. Uued kombed ja "vaiksest jõulust" saab tulevikus tulevärgi ja pauguga jõul! Äge!

14 koera (loe neliteist) on juba sel nädalal plehku pannud. Just nii palju on mulle neid teateid edastatud ja "suur sõda" on veel ees! Ma ei taha mõeldagi, mis mõne päeva pärast toimuma hakkab. Rakvere linnuses toimetav muuseumirahvas ajab lati aga hoopis kõrgele - saluudikahurid pannakse paukuma kohe loomade kõrval! Vat see on tase! Sealne peavõll rahustab inimesi muinaslooga, mille kohaselt nende loomad on paugutamisega harjunud.

Loomakaitse liit näeb seda asja natuke teistmoodi ja püüame päästa, mis päästa annab. Sellest ka meie tänane pöördumine: 


"Lgp Rakvere linn, Virumaa Muuseumid ning Veterinaar- ja Toiduamet

Eestimaa Loomakaitse Liidule (ELL) on laekunud info, mille kohaselt korraldatakse Rakvere linnuse juures aastavahetusel ilutulestik ning linnuses peetavaid loomi selleks ajaks territooriumilt ära ei toimetata. Sisuliselt pidi ilutulestik aset leidma kohe loomade kõrval. 

Rakvere linnusest on selgitatud, et loomad on sellega harjunud. Küll aga on ilmselge, et ilutulestiku korraldamine loomade kõrval põhjustab neile välditavaid kannatusi ning sellega pannakse toime looma suhtes lubamatu tegu (loomakaitseseaduse § 4 lg 1).

Seoses eeltooduga palun Rakvere linnal teatada, kas linn on andnud loa eeltoodud viisil ilutulestiku korraldamiseks ning kas loa andmisel on kaalutud ka loomade heaoluga seonduvat. Arvestades ilutulestikuga kaasnevat mõju loomade heaolule, palub ELL Virumaa Muuseumitel viia loomad ilutulestiku ajaks linnuse territooriumilt ära. 

Kui loomi vabatahtlikult linnuse territooriumilt ära ei viida, palub ELL Rakvere linnal ning Veterinaar- ja Toiduametil kohustada Rakvere linnuse vastutavaid isikuid seda ilutulestiku korraldamise ajaks siiski tegema.

Mõnes Rootsi linnas tehakse tänavu asju veidike teistmoodi. Eks ta esmapilgul väheke harjumatu ole muidugist, aga vähemalt loomad ei pane plehku. Millal Rakvere svenssonitega samale tasemele jõuab? Ärge sapsige! Õige pea ehk umbes 120 aasta pärast. Meil on ju väga pikk meel!