31 detsember 2016

"Loomasõber 2016 on Tallinna abilinnapea Arvo Sarapuu"


Jälle on aeg sealmaal, et tuleb välja kuulutada käesoleva aasta kõikse suurem loomasõber ja -vaenlane.

Mäletatavasti on loomakaitse liit taolist tiitlit ikka välja andnud, kuigi paaril viimasel aastal jäi see seoses mu kireva ja tormilise eraeluga tegemata.Vabandused ette ja taha!

Tegelikult oli tänavu üsna palju kanditaate, aga üksikutest loomi aidanud toredatest inimestest olid sedapuhku üle kaks meest

- Tallinna abilinnapea Arvo Sarapuu ja Harjumaa veterinaarkeskuse bossi asetäitja Arvi Raie. 

Esimene neist võitles uue loomade varjupaiga avamise eest ja teise tegevus aitas kaasa Alliklepa kassikolooniast päästa ligi 100 kassi. Tegelikult oli kiisusid natuke vähem, sest pr.Stepanova toimetas neid salaja minema ja ajas ka metsa, aga ma ei hakka praegu täpset numbrit välja otsima ja see polegi ka väga oluline kas sealt päästsime 79 või 100 kiisut. Andke mulle mu laiskus andeks.

Kumb võtta ja kumb jätta? Arutasime seda asja juhatusega ja kaalukauss vajus hr. Sarapuu poole, sest tänu temale pääseb surmasüstist tuhandeid kasse, kes vanas varjukas oleks hukatud. Alliklepalt päästetud hingede arv on seega väiksem. Lisaks ongi veterinaarkeskuste asi loomade heaolu eest ju seista ehk hr. Arvi Raie tegi tööd, mida ta nagunii pidanuks tegema.

Aga seda tööd tegi ta paganama hästi ja kui me pahatihti vingume VTA kallal, et nad ei viitsi liigutada, on ülbed, rumalad ja kohtlevad kõiki loomi müügile mineva lihana, siis hr. Raie suhtumine ja tegutsemine olid ristivastupidised ning just niimoodi peakski kolmanda sektori ja riigi koostöö sujuma. Igatahes mina ja usun, et ka paljud kassisõbrad on talle väga-väga tänulikud.

"Aga Sarapuu tegi ju ka tööd!", kiljatavad nüüd nii mõnedki. Nõus, aga seda tööd oleks saanud ju ka teisiti teha. Selle pagana varjuka ja Lara pärast sai ju linnaisadega õite mitu korda maha istutud ning olukorrale lahendust otsitud, kuid tulutult.

Pinged ja ühiskonna surve aga kasvasid linnavalitsusele ning siis hakkas abilinnapea tegutsema ja seda mitte valimiste eel, et loomasõprade hääli saada või sellepärast, et linnavalitsuse mainet hoida vaid tal hakkas nendest hukatud loomadest lihtsalt kahju.

Olen temaga aastate jooksul kohtunud küll ja küll ning ja julgen kinnitada, et tegemist on sooja ja osavõtliku inimesega. Mõistagi olid Paljassaares avatud varjuka taga ka paljude teiste inimeste töö ja vaev, aga Arvo Sarapuu roll oli oluline. Eriti hää meel on mul selle üle, et uus varjupaik kuulub linnale ja kui seal tegutsev operaator jälle ülbeks läheb ning valimatult loomi tapma kukub, siis ta lüüakse lihtsalt minema.

Nii, et mu daamid ja härrad! Lubage esitleda, Eestimaa Loomakaitse Liidu hinnangul on "Loomasõber 2016" Tallinna abilinnapea Arvo Sarapuu!