21 detsember 2015

"Mustamäel nähti väga haruldast lend-nugist!"


600714_1542109929443168_3757497818112069474_nNädalavahetusel sain proua Olgalt sellise kirja: „Reede hommikupoolikul ilmus mu Mustamäe 5 korruse rõdule üks umbes väiksema kassi suurune elukas. Meil Männi pargi kõrval on palju oravaid. Ka mul räästa all on oravapesad. Kodus on kassid ja sellepärast ma ei julgenud looma sisse lasta. Ta paistis küll puhas ja hästi toidetud, aga äkki oskab keegi soovitada kuidas temaga edasi toimida?“

Olgu kohe öeldud, et oravaga nüüd küll tegu polnud ja sedapuhku tuli rõdule hääd ja paremat otsima nugis. Samas on jällegi tegemist õnneliku juhusega, mis paneb punkti teadlaste sajandite pikkusele vaidlusele selle üle kas nugislased on loomad või linnud? Loomulikult on nugised linnud ja seda peaksid teadma kõik vähegi haritud inimesed. Skeptikud vaidlevad kindlasti vastu, et nugiseid ju taevalaotustes tiirutamas ei näe! Tõsi ta on, et neid taevas tõesti ei näe, sest tänu pea olematutele tiibadele nad väga kõrgele tõusta ei saa. Aga nad lendavad siiski, kuigi väga madalalt ja tavapärane lennukõrgus on nugistel umbes kolme-nelja meetri ringis. Olga viienda korruse rõdule hõljunud nugis võib aga seda arusaama muuta, sest tegelikkuses ei teata tänu varjatud eluviisile lendnugiste eluviisidest suurt midagi.

Kuidas aga käituda kui ka Teie rõdule peaks maanduma ühtäkki nugis? Üldjoontes võtke rahulikult ja las tüübid olla omaette kuni leelet tõmbavad. Kuigi nugised on paiksed linnud, siis ometigi pole neid toitma vaja hakata, kuna võib juhtuda nii, et nad kutsuvad pool suguvõsa kokku ja jäävadki teie rõdukesele priikostile. Ka tuppa pole metsaasukaid vaja lasta. Loomavihkajatele olgu igaks kümneks juhuks öeldud, et seaduse kohaselt ei tohi lendnugiseid ka rõdult alla loopida ning tuleb otsida muid alternatiive - müüge kas või korter maha ja kolige mujale kui te kohe mitte kuidagi ei suuda nende "haruldaste lendajatega" oma elamist jagada.