01 juuni 2015

"Head Lastekaitsepäeva!"

Täna on siis lastekaitsepäev ja tundub, et Maarjamaal on laste õigused igati kaitstud. Üks asi on aga mind häirinud juba jupp aega ja nimelt see, et kehtiva seaduse kohaselt võib iga keskealine orikas 14 aastase lapse ära võrgutada ja temaga rahumeeli ühte heita. Seaduse kohaselt on kõik korras. Teemaga puutusin kokku esmakordselt kui lugesin aastaid tagasi mingit lugu kui mingi mehike oma kasutütre käima peale aitas. Täiskomplekt, kool jäi pooleli ja puha ning ei mingit karistust.  Arvasin et olukorda peaks muutma ja saigi siis tollal valmis vorbitud seaduseparandusettepanek, mis onud tille püksi peaks sundima.



Kaasa mõtlesid nii Eestimaa Rohelised, Lastekaitse Liit koos oma allorganisatsioonidega ja ka politsei vastavad ametnikud. Ettepanek jõudis tänu Rohelistele ka Riigikogu suurde saali, aga ennäe imet – lükati tagasi nagu niuhti. Mu tutvusringkonnas küsiti, et mis mõttes? Kas Toompeal istuvad pedofiilid koos või? Rohelised ei jätnud jonni ja läksid teisele ringile. Tulemus oli ikka sama! Töötasin ka ise tollal „lossis“ ja ei mäletagi kellelt küsisin, et kas seadusemuudatuse jõustumiseks tuleks tõesti mõne rahvasaadiku koolis käiv tütreke „paksuks panna“, enne kui mõtlema hakatakse. Idee oli selline, et nihutada see piir 14 aastalt 16-le ja et noorte „elu avastamist“ mitte segada, siis vanusevahe võiks olla 5 aastat ehk 21 aastane noormees võib rahumeeli 16 aastasega seksivärki ajada. Mu tütred küll küsisid, et mida on 21 aastasel 16 aastasega rääkida, aga paljude arust tundus see normaalne. Kui vanusevahe oleks aga suurem, siis oleks tegemist juba kriminaalse teoga. Eks riputan selle parandusettepaneku ka siia üles ja ehk mõni ideedevaeguses vaevlev ja „inimeste eest“  võitlev erakond viitsib asja sügisel uuesti üles võtta.

Euroopast tuleb aga teinekord ka imelikku inffi. Näiteks vandenõuteoreetikud on seda meelt, et EU tahab pedofiilia lausa legaliseerida. Keegi Henry Curteis postitas 5 aastat tagasi taolise üllitise ja nii mõnelgi tõusid ihukarvad püsti. Siiani pole vähemalt ühenduse tasemel rohkemat kuulda olnud, aga kogu teemaarendus tundub puhas jama, sest EL on ühinenud lapse õiguste konventsiooniga ja sealne artikkel 19 sätestab:

  1. Osalisriigid rakendavad kõiki seadusandlikke, administratiivseid, sotsiaalseid ja haridusalaseid abinõusid, et kaitsta last igasuguse füüsilise ja vaimse vägivalla, ülekohtu või kuritarvituse, hooletussejätmise, hooletu või julma kohtlemise või ekspluateerimise, kaasa arvatud seksuaalse kuritarvituse eest, kui laps viibib vanema(te), seadusliku hooldaja või seaduslike hooldajate või mõne teise lapse eest hoolitseva isiku hoole all.

  2. Niisugused kaitseabinõud peaksid hõlmama tõhusaid vahendeid sotsiaalprogrammide ellurakendamiseks, mis tagaksid vajaliku toetuse lapsele ja nendele, kes tema eest hoolitsevad, samuti ka muude eelpool nimetatud lapse väärkohtlemise juhtude vältimise, kindlakstegemise, neist teatamise, nendele osutamise, nende uurimise, käsitlemise ja järelmenetluse ning vajadusel kohtuliku sekkumise.

Nii et ärge sapsige, aga kaasa võiksite mõelda küll. Kas 14 aastane on ikka piisavalt küps ja teadlik, et seksimaias vanemate tüüpide tegelikud plaanid läbi näha? Head Lasetekaitsepäeva!