06 oktoober 2011

"Siil, vares ja tuvi"

Tänane päev tõi mu teele varesepoja, kelle eest küll vanemad jätkuvalt hoolikalt hoolt kandsid, kuid kelle sabasuled ei võimaldanud tal sugugi lennata. Pika hüplemise tagajärjel oli ta kaotanud ka tiivasulgede otsas ja looduses ta enne järgmist sulgimist kindlasti hakkama ei saa. Õnneks oli Imeloomade auto ka sobilikult kohe kodupoole teel ja nii sain ta kohe ka sinnasuunas teele panna. Loodetavasti järgmisel suvel saab ta juba koos liigikaaslastega normaalset vareseelu elada.
Tuvi lugu on aga natuke keerukam. Paraku on ka Eestis nõme komme pulmade ajal paar valget tuvi lendu lasta. Linnud pärinevad enamasti Läti ja Poola suurtest tuvilatest ja linnud ei maksa pea midagi. Õnnelik noorpaar laseb linnukesed lahti ja unustab nad. Mis edasi saama hakkab on aga olelusvõitlus. Puuris elanud lind ei oska omale loodusest sööki otsida, ei oska karta koeri ja kasse ning inimesi ning valget värvi sulestikuga kummaliselt käituv lind on väga tihti sihtmärgiks ka varestele ja kajakatele.
Kokkuvõtteks siis abielu algus tuvide lahti laskmisega tähendab abielu alustamist lindude tapmisega. Ühest sellisest totust linnust teatati mulle ka eile. Kuna lind päeval alati ühe kohe peal ei passi, otsustasin teda otsima minna täna hommikul. Ja tõesti kirjeldatud kohas ta istuski. Imekena valge lind, sinine rõngas jala ümber. Paljaste kätega aga lennuvõimelist lindu ei püüa. Nii tuligi sel korral lind sinna jätta ja proovime hämaral ajal kahvaga uuesti.
Kõige üllatavam tänane tegelane oli aga siil, kellel peal ja kaelal hiiglaskil paise. Esimese hooga kahtlustasin, et tegemist võib olla kasvajaga, kuid loomaarstiga telefoni teel konsulteerides arvas arst, et tegemist võib olla hoopiski suure mädapaisega. Kliinikus torkas arst paisele augu sisse ning tõesti voolas sealt välja hiiglaslik kogus kohutavalt haisvat mäda. Pärast haava loputamist tundus siilike üsna solvunud olemusega olevat. Kerast ta ennast lahti keerata enam ei tahtnud, kuid kui talle natuke kassi krõbinaid puuri panin, hakkas nina kiirelt käima ning peatselt krõbistas ise ikka veel külili ja keras olev loomake juba isukalt kassitoitu.