23 detsember 2021

"Ikka head ja ainult head! Mõnusat pööripäeva!"

Võrreldes eelmistega oli tänavune aasta Loomapäästegrupile veidikene lahjem ehk lausa viis korda vähem laekus annetusi, aga ajame selle kõik pandeemia, mitte enda laiskuse ja oskamatuse kaela. Eks lõplikud arvud selgu alles järgmisel aastal kui raamatupidaja on veidi vaeva näinud, aga vähemalt makstud arvete hulka saan võrrelda juba praegu: 2019 - 186, 2020 - 638 ja 2021 - 491.

Vaatamata sellele, et meil polnud tänavu "superstaarlooma", kes suutnuks laiades rahvahulkades kaastunnet esile kutsuda, läks meil siiski päris hästi ja rahapuudusel ei jäänud ukse taha ükski hädaline. Hiljuti küsis minult üks ajakirjanik kommentaari nn "jõulukristluse" kohta, mil paljud kohustuslikus korras "hoolivateks ja headeks" hakkavad.
"Kogu aasta peaks ju hooliv olema? Kus nad siis on?", küsis ta.
"Aga need inimesed ja neid pole üldse vähe, kes annetavad ongi head ja hoolivad kogu aasta vältel. Võta või loomadega tegelevad ühingud, kes aitavad aastaringselt, mitte ainult Jõulupühade ajal."

Minu eriline tänu lähebki annetajatele, kes kõik need suuremad ja väiksemad päästmised võimalikuks teevad. Loomulikult ei saa ma üle ega ümber ümber koostööpartneritest ja loomakliinikutest, kes kõik töötavad nagu üks mees, et ka veidi teistsugused elushinged valust ja haigusest priiks saaksid. Ja vabatahtlikud olgu nad ükskõik, mis ühingust tahes - hea töö ning suured tänud, et viitsite ja suudate!

Enda gängi omi, kes enamasti mu käest vaid piki päid ja jalgu saavad, kiidan kah - tublid olete ja teinekord annate uhkuse tundmiseks küllaga põhjust. Nautige hetke laiskvorstidest loodripolk, sest kiidan imeharva!

2021 oli aasta, mil Põllumajandus- ja Toiduamet esialgu küll Tiina Kuke isikus hakkas ka tegelikult tööle. Eks nad teevad muidu ka kõvasti tööd, aga see puudutab siiski toiduohutust, mitte loomade heaolu. Kui karmilt öelda, siis valitsus oleks võinud kulusid kokku hoida ja kogu selle "riikliku loomakaitsjate pundi" lahti lasta - tolku polnud neist ühelegi loomale. Ei ole ka täna, aga loodan, et Tiina algatatut ei saa enam ringi pöörata, kuigi nii mõnigi pintsaklipslasest suurem võll seda väga soovib.

Järgmisel aastal proovib Loomapäästegrupp uut lähenemist ja nimelt kui peaks meie järelkontrollis selguma, et PTA ametnik jättis looma abitusse seisundisse nagu seni on kümneid kui mitte sadu kordi juhtunud, siis palume politseil algatada kriminaalasi vastava seadusepügala alusel. Loodetavasti saab siis sotti, mis taolise kuritegeliku ükskõiksuse põhjustab olgu selleks siis altkäemaks, ükskõiksus või lauslollus. Loomulikult seisame hea selle eest, et taoliseid juhtumeid peavoolumeedia maha ei magaks.

Päris äge ja suur-suur punt on meid koos kui arvestada kõiki, kel on mahti oma elukese kõrvalt ka loomadele mõelda. See on nii tore tegelikult ja mingu teil kõigil hästi. Ja ka vastikutele, ükskõiksetele ning ehk isegi julmadele loomapiinajatele ja ametnikele soovin vaid head - äkki muutute seeläbi veidi paremateks ja halastate ka neile, kes teist sõltuvad ja enda eest ise seista ei suuda.

Katame lauad ja head talvist pööripäeva sõbrad, sugulased, tuttavad ja võhivõõradki! Mingu meil kõigil hästi!