26 märts 2021

"Tänavune esimene "päästetud" jänesepoeg"

Kevad võtab võimust ja loodus tärkab. Metsaasukate uus imearmas põlvkond tuterdab ringi ja trehvab aina rohkem inimloomaga, kes loodusesse koroona eest peitu pugenud. Paraku paneb puudulik loodusharidus ja teinekord lihtsalt ka tühipaljas egoism noored elud suurde ohtu. Püüangi järjestada loomahakatisi varitsevad ohud:
  • Lollid inimesed, kes tunnevad vajadust nunnupilte teha ja seejärel hetkelise populaarsuse saavutamise "abivahendi" taas metsa alla panevad. Hukule määratud, sest vale lõhn tite juures peletab vanemad eemale.
  • Veel lollimad inimesed, kes arvavad kõigist kõike teadvat tarivad metsloomapojad oma koju ja söödavad nad valetoiduga surnuks. Hurraa!
  • Looduslikud vaenlased.
  • Looduslike elupaikade vähenemine metsaraie tõttu, tiheasustuse tungimine põlistele loomade territoorimidele, suurenenud liiklustihedus.
  • Südamest head, aga veidike rumalad inimesed, kes loomale või linnule head soovides talle lihtsalt teadmatusest liiga teevad.
  • Lemmikoloomad, kes instinkti ajel nalja viluks abitu metsaasuka maha murravad või teda pöördumatult vigastavad. Sa ei taha ju seda? Või ikkagi tahad?

Loodus on kokamütsi pähe ja - põlle ette sättinud ning katab parasjagu lauda. Külluseaeg pärast kurnavat talve on käes ning kõik söövad kõiki. Kohe-kohe läheb julm, geniaalne ja paratamatu söömisorgia lahti. Sellesse pole mõtet sekkuda, sest ühe hinge päästmine tagab teisele pesakonnale näljase oleku või lausa otsa lõppemise.

Vaadake parem enda toitumisharjumised üle ja vähendage lihakoguseid. Ma pole vegan ega propageeri taolist asja, kaugel sellest, aga vääääga palju elusid saavad seeläbi päästetud küll. Või loobuge "laste" söömisest - tibud, põrsad ja vasikakesed on sama armsad või vaidlete vastu? Ega rohkemat polegi väga vaja teha ja maailm saabki natuke paremaks paigaks.

Metsloomadest ja -lindudest hoidke aga tõesti eemale, jälgige kaugelt ja uskuge mind, et see pakub samasugust elamust ja naudingut. Pole vaja kusssutada-nunnutada - see metsaasukatele vaid kurjast. Olgu veel mainitud, et isegi õppinud ja õieti hoolitsevate inimeste juures kipuvad metsloomad tegelikult väga tihti surema. Midagi pole teha ja isegi oma suures tarkuses oleme siiski rumalamad kui nende pärisvanemad. Fakt!


Kui loom on tõesti hädas, siis muidugist aita. Näiteks sõiduteel. Kui täpselt ei tea kuidas, siis küsi nõu. Organisatsioone on kümneid. Sealsed inimesed valdavalt küll iseõppinud, aga teinekord tänu aastatega saavutatud kogemustele ja pidevale täiendamisele ehk isegi pädevamad kui riiklikud tegelinskid, kes pea kõik juhtumid looduslikuks valikuks kuulutavad ja ohvri surema käsevad jätta.

Siinjuures pakuksin vabariigi valitsusele pandeemiast vabanemiseks veel ühe vägagi toimiva lahenduse. Pange haiglatesse, terviseametisse ning sotsiaalministeeriumisse tööle keskkonnaministeeriumi ja -ameti inimesed - "looduslik valik" lahendab kogu probleemidepuntra ülikiiresti ja mis peamine - väga-väga-väga odavalt! Suvi ei jää ära ning riik saab varsti lukust taas lahti. Restoranid pakkugu peielaudu ja reisikorraldajad korraldagu endid ümber matusebüroodeks. Ka muusikutele on siin suurepärane võimalus olemas. Aasta parast olete kõik miljunäärid. Õujeee!

Kui te siiski tunnete üleloomulikku vajadust kedagi päästa, siis käituge järgnevalt. Minge tänavale ja oodake kuni tuleb üksinda mõni allameetri lapsuke. Kindlasti on ta vanemad hukkunud või hoopis hülgasid oma järglase. On veel variante, mis vanematega tegu võib olla - alkohoolikud-narkomaanid, pedofiilid, jõhkardid jne jne.

Igatahes päästke see laps ära, haarake sülle, musitage üle, viige koju ja toitke kõht täis. Kommid, jäätis, vahukoor ja burgerid-burgerid-burgerid on toiduained, mis taolise peaaegu nälga surnud õnnetu hinge kiiresti kosuma sunnivad ja elule tagasi toovad.

Vat sihuke jutt siis ja kena kevadet teile kõigile - elage ise ja laske ka teistel elada! Koeraomanikud võiksid oma lemmikute vabadust metsas ja aasal käies nüüd juba kõvasti piirama hakata küll. Mina tänan!