03 oktoober 2018

"Hüvasti Jack! Õnneks said vähemalt sitast peremehest ja valust lahti"


Pöörduti minu poole seoses ühe Tartumaa rottweileriga, kes ülikiirelt abi vajas.

"Anna laenu, loom piinleb. Ei ole minu koer, aga ei saa seda rohkem kõrvalt vaadata. Raha pole!", palus nooremapoolne naisterahvas.

"Ei anna laenu. Küsi seltsilt või liidult - nad suured, vägevad ja kaua tegutsenud. Meie asi on vähemalt liiklusõnnetuse ohvritele kiire abi tagada. Lisaks nii mõnedki arvasid heaks võlga tagasi mitte maksta ja Loomapäästegrupp ei hakka taolise jamaga tegelema."


"Ära jama! Koera seisund on jube ja ise sa lubasid leheloos, et ka kodus piinlevatele väga haigetele loomadele tagate kiire abi! Tal jookseb silmist mäda juba ojadena!"

"Sulaselge tõsijutt ja meest sõnast, härga sarvest! Hakkame siis tegutsema ja ajame täna selle asja kohe korda!"

Koer toimetati kibekiirelt Tartu Maaülikooli kliinikusse ja seal oldi ülimat raske patsiendi tulekuks valmis. Uudised Loomapäästegängist polnud aga vist veel sinnamaale jõudnudki.

"Saada kinnituskiri arve tasumise kohta, sest ilma selleta ei toimu midagi. Meie süsteemis pole su uus ühing registreeritud."

"Ei saa kohe saata, sest jauran ühe hobusega ja olen arvutist jupp aega veel eemal. Senini on mu hääl ja nägu olnud parem tagatis kui mingi paberileht enamustes loomakliinikutes. Loodetavasti sobib see praegu ka ja koer ei pea piinlema ega ravi ootama nõmeda bürokraatia tõttu!"

"Okei, ma usaldan su juttu ja hakkame kohe pihta kui ta tuuakse."

Varsti tuli taas kõne ja sedapuhku pidin tõdema, et jäime oma abiga väga hiljaks.

"Me võime ta sisse võtta, aga kolm päeva ravi maksab kuskile tuhande alla. Ta on ikka väga hullus seisus!"

"Milline on paranemisprognoos?"

"Olematu! Oleme veendunud, et ta sureb vaatamata meie pingutustele paari päeva sees ära!"

"Pakud, et 90 % on surmalaps?"

"Surma tõenäosus on ilmselt suuremgi. Aga nüüd kuula mind väga tähelepanelikult! See koer ei tohi mitte mingil juhul selle peremehe juurde tagasi minna! Talle on neli korda aeg kinni pandud, aga kohale ei mindud! Me oleme selle vaese looma saatusega kursis, aga ei tohi kommenteerida."

"Mis temaga siis toimus?"

"Vilets hooldamine ja toitmine. Lisaks läksid koerad kaklema ja Jack sai peahaava, mis läks mädanema. Peremees sisuliselt lõi talle noa pähe, et mäda välja lasta, aga tegi kõik palju hullemaks. Arm on selget nähtav selle koha juurest, kus nuga sisse läks."

"Teeme siis eutanaasia. Aga tehke palun ülipõhjalik haiguslugu ja märkige politsei jaoks väiksemadki detailid üles! Teeme avalduse kriminaalasja alustamiseks. Ega need sitapead loomulikult uurima ei hakka, aga saan vähemalt ilmarahvale näidata, millisesse seisu kogu külarahva silme all üks vaene loom taas viidi."

"Kokku lepitud ja teeme kõik nagu palusid."

Paraku pole mul sulle hea lugeja midagi ette näidata, sest hommikul saabunud kiri oli hoopis teistsugune kui lootsin:

"Tere, saadan teile väljavõtte koera haigusloost, kes saadeti Teie poolt meile eile seoses puremistraumaga. 

Meie kliinikul ei ole õigust jagada informatsiooni omaniku eelneva käitumise kohta teistes kliinikutes ning inimene, kes käis loomaga kliinikus ei olnud nõus ka omaniku andmeid avaldama. 

Küll aga saame teile öelda, et võite kontakteeruda Paarisjalga loomakliinikuga Elvas, kes saab teile edastada omapoolse info selle koera haigusloost ja suhtlusest omanikuga.

Täname mõistva suhtumise suhtumise eest ja loodame et see lugu saab õiglase lõpu."


Viimane soov on nüüd küll naiivne, sest ei ole õiglust loomade jaoks siin kolkas, mida uhkelt Eestiks kutsutakse! Vähemalt täna veel küll mitte! 


HAIGUSLUGU:

STAATUS: KMI 2/9. Näopiirkonnas ulatuslik turse, mis ulatub ka kuklale ja kaela
alla. Otsa ees näha noaga lõigatud armi. Parem silm täielikult kinni paistetanud, laugudel turse, silmast tuleb mädast nõret.

Vasak silm rohkem avatud, kuid samuti laugude turse ning konjunktiivi punetus. Kogu peapiirkond tugevalt deformeerunud turse ja põletiku tõttu. RR 20, sissehingamisel korisev heli ülemistest hingamisteedest. HR 80. Kõht palpeerides pehme ja valutu.

PLAAN:
Vajab statsionaarset ravi. Vähemalt 3 päeva. Toetudes anamneesile ja kliinilisele ülevaatusele, siis suure tõenäosusega on tegemist resistentse bakteriga ja sepsise väljakujunemise risk on väga suur. Looma prognoos pigem lootusetu, kuna koera
üldseisund on väga kehv ja kahjustuste ulatus on väga suur.


Omanikel endal raha ei ole. MTÜ otsustab eutanaasia kasuks. Omanikud nõustuvad.
  


Homme on üleilmne loomade päev ja poliitikud topivad oma koonud kaamerasse, et rääkida kui palju nad loomi armastavad.  Loopige neid mädamunadega, sest valetajatega võib vast nii käituda küll!

Anna andeks Jack, et nii hilja kohale jõudsime ja et saa selle elukese nii sittade inimeste juures pidid veetma!" 

Sa hoolid loomadest ja lindudest ning tahad neid aidata, aga oskusi, aega ja võimalusi napib?

Ära muretse! Me teeme seda Sinu eest, aga vajame toetust, sest ilma selleta ei suuda me päästa mitte ühtki lindu ega looma!

Loomapäästegrupp MTÜ

EE437700771003183318
(LHV)

Loomade-lindude ravi saab toetada ka meie annetustelefonile helistades:

900 23 23 (10.-)

Loomade otsene päästmine ja ravi tagamine on vabatahtlik tegevus ja keegi meist selle eest palka ei saa.

Ka aitavad annetused meie spetsiaalselt loomade veoks ümberehitatud kaubikutel kiiresti hädasoleva loomani jõuda. Aitäh hoolimast!