02 juuni 2018

Keskkonnainspektsioon: „Pesitsusajal võite südamerahus linde tappa! Meie teid küll ei karista!“

Mõni aeg tagasi kirjutasin kuidas Elva linnas puid pesitsusajal maha võeti. Tõnis Mägi oli nähtust väga häiritud ja küsis mis kuradi riik see küll on, kus nii tehakse? 

Eestimaa Loomakaitse Liit kaebas Keskkonnainspektsioonile, sest seal töötavate "olendite" asi on tagada looduse ja loomastiku-linnustiku kaitse. Eile saabus vastus. Lugege ja tehke ise oma järeldused!

"Teie 23.05.2018
Meie 1.06.2018 nr 10-3/18/2925-2

Vastus avaldusele

Pöördusite Keskkonnainspektsiooni (KKI) poole avaldusega, seoses Elva linnas Peedumäe piirkonnas (Oru tn 2, tunnus: 17004:001:0096) toimund raiega, mille osas soovite menetlust alustada looduskaitseseaduse (LKS) § 743 alusel, mis näeb ette vastutuse looduslikult esinevate lindude pesade ja munade tahtliku hävitamise ja kahjustamise või pesade kõrvaldamise eest.


Keskkonnainspektsioon kohtuvälise menetlejana saab toimida ainult seadusest lähtuvalt. Teie avalduses viidatud LKS § 743 mõte on teine, see eeldab süüteokoosseisu realiseerumiseks tahtlikku, eesmärgipärast tegevust lindude pesade ja munade hävitamiseks, kahjustamiseks või pesade kõrvaldamiseks. Peedumäel ei tehtud raiet pesade tahtlikuks hävitamiseks, eesmärk oli puude raie ja selleks oli vajalik metsateatis olemas.

Metsateatised väljastatakse pikemaks perioodiks ja metsaomanik saab ise otsustada, mis ajal ta raiega alustab. Mõistame Teie muret ja saame aru Teie ootusest.

Lugupidamisega,
Tanel Türna
Tartumaa büroo juhataja"


Toon empaatiavõimetutele näite inimeste najal. Kujutage ette, et ekskavaatorid võtavad sünnitusmaja ja lastesõime koos hoonetes olevate põnnide-emmedega maha, sest selle koha peale tahetakse parkla ehitada. Rahvas karjub ja viskub masinate ette. Kohale kutsutakse politsei, kes vastab:

„Vaadake kodanikud, me ei saa firmat ega kopajuhti karistada, sest nad ei tahtnud 50 ema koos lastega tappa vaid nende soov oli kõigest autoparkla tähtajaks valmis ehitada! Mõistame Teie muret ja saame aru Teie ootusest, aga seadus on seadus ning politsei soovitab tungivalt maha rahuneda ja olukorraga leppida!“


Tundub absurdne, aga lindude-loomadega käitutakse siin riigis iga jummala päev niimoodi ja pöörduda pole mitte kui kellegi poole.

Viimsi Heki tänava keissi mäletate eelmisest aastast? Vast ikka. Vat see lugu jõudis meie eestvedamisel imekombel isegi kohtusse, aga mida seal siis reaalselt arutati? Linnupoegade tapmist, arvate? Ohh ei sõbrad! Kõrgeste haritud juriidhärrased ja provvased arutasid ainult seda kas Loomakaitse Liit üleüldse kaevata tohib, sest need pole ju meie linnud!

Kelle „omad“ Eesti metslinnud ja -loomad on? Riigi ehk mitte kellegi omad ja nendega võib järelikult käituda kuidas igaüks heaks arvab. Muide, veel üks imetabane näide Eesti õigusruumist. Metsloomade ja –lindude loodusest eraldamine on seadusega keelatud. Nende pidamine aga kodus keelatud pole! Vähemalt niimoodi vastas meile Keskkonnaamet kui palusime abi Kalamajas korterisse vangistatud varese vabastamiseks. 
Nii, et tassige aga kõik metsloomad ja -linnud koju kuid loodusest eraldamisega ei tohi vahele jääda. Ülejäänu on lubatud ja tegelikult ei pea te isegi sellise tühikese vennikesega nagu keskkonnaisnpektsiooni ametnik üleüldse rääkimagi.

"Ta on tühi koht, kellele pole vaja isegi ust avada. Viige kitsepoeg koju ja saatke kontrollima tulnud ametnik lihtsalt persse täpselt nagu VTA ametijukud, sest nad ongi mõttetud vennikesed isegi seaduse mõistes!"

Palju õnne Eesti 100 koos oma 100 nõmeda seadusega! Kes need seadused tegid? 100 kõrgeste haritud lolli juristi-ametnikku-poliitikut, kes muide hoopis selle riigi tegelikke omanikke ehk meid lollideks peavad! 

Võibolla on neil ka õigus, sest meie ju neid palkame ja valimiste päeval enamusele meist loodus- ja loomakaitse tegelikult korda ei lähe. Nii, et vaadakem ikka peeglisse ka! Panen sellele loole punkti meie tavaliselt väga vaoshoitud ja hoolikalt sõnu valiva juristi kommentaariga:

„Uskumatu sisu sellel KKI vastusel, et ei ole tahtlust? Kaudne tahtlus on ka tahtlus ja pesitusajal raie teostamist saab igas mõttes lausa otseseks tahtluseks nimetada, sest meil ei ole kohti metsas, kus linnud ei pesitseks.

Ega see tegelikult nii üllatav polegi, kui arvestada, et eelmise suve Viimsi juhtumi puhul ka midagi suurt ei järgnenud. Ka kohtud olid ju arvamusel, et tahtlus puudus. Samas ükski selline raie teostaja ju lindude kisa, hävinenud pesade ja karjuvate linnulaste peale oma töid pole peatanud ning jätkatakse stoilise rahuga, sest luba olemas, metsateatis taskus ja õigustus tapmisele seega olemas ......

Ma lihtsalt ei tea enam miks me sellises riigi elame? Meil on seadusandlus loomade kaitseks olemas, aga ametnikud on sitapead, kes ei viitsi oma tööd teha. Persse, mis seisukoht! Milleks me neid kaebusi ja pöördumisi üldse kirjutame kui absoluutsele enamusele tegelikkuses riik ei reageeri .....“